Tillaging av måltider

Vi kan alle bli matleie, og spesielt eldre kan slite litt med mat og matlyst. Enkle tips og triks kan hjelpe på både humør, matlyst og ikkje minst bidra til at ein ser fram til eit måltid! Det kan difor vere ein god ide å legge litt arbied i tillaging mat og måltid, for at desse skal bli litt meir innbydande.

På denne sida ynskjer vi difor å gje noken enkle tips om tillaging og oppvarming av mat og måltid.

Mat er viktig - heile livet.

Rett tillaging av mat frå Bordgleder

Rett tillaging og oppvarming er ei forutsetning for å få eit godt resultat.

  • Rett oppvarmingstid står merka med etikettar på alle forpakningar.

  • Grønnsaker og poteter kan ikkje varmast like lenge som gryterett eller saus.

  • Karbonader, fiskekaker o.l. kan med fordel steikes i steikepanne.

  • Grønnsaker kan dampast i panne med vatn og smør.

  • Gryter kan godt ligge og trekke lenger en angjeven tid, for at kjøttet skal mjukne.

  • Kjøttkaker, fiskeboller, kjøttboller kan godt trekke i sausen før servering.

  • Husk at vi spiser med auga først, anrett difor gjerne maten pent.

Her ser du ein tabell med enkel rettleiing.

Produkt

Dampovn

Steikeovn

Grader

Minutter

Kor 

Supper

X


100°

30

Varmast i kokepose

Sauser 

X


100°

30

Varmast i kokepose

Poteter

X


100°

20

Varmast i kokepose

Blomkål

X


100°

15

Varmast i kokepose

Surkål/rødkål

X


100°

15

Varmast i kokepose

Erter

X


100°

15

Varmast i kokepose

Gulrot

X


100°

30

Varmast i kokepose

Kålrotstappe

X


100°

30

Varmast i kokepose

Gulrotstuing/

andre stuingar

X


100°

30

Varmast i kokepose

Fiskegrateng


X

160°

40

Ta av filmen,
 steikast i varmluftsovn

Dampa Fisk

X


100°

15

Varmast i kokepose

Stekt Fisk


X

180

15

Ta av filmen,
 steikast i varmluftsovn

Fiskekake/

fiskepudding

X


100°

20

Ta av filmen,
 steikast i varmluftsovn

Steikt kjøt/ koteletter


X

160°

20

Ta av filmen,
 steikast i varmluftsovn

Steiker

X


100°

20

Varmast i kokepose.
 Stikk hol i pose

Pølser/salt kjøt

X


100°

20

Varmast i kokepose.
 Stikk hol i pose

Raspeballar

X


100°

60

Varmast i buljongvann

Kjøtkaker o.l.

X


100°

30

Varmast i kokepose.
 Stikk hol i pose

Sosekjøt/frikasse

X


100°

60

Varmast i kokepose

Gryter

X


100°

60

Varmast i kokepose

Grøter

X


100°

40

Varmast i kokepose

Enkle kaker



180°

10

Varmluftsovn

Kosthandboka

Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten

Kosthandboka er utarbeidd av Helsedirektoratet for dei som skal produsera og servera mat i institusjonar. Handboka beskriv kosthaldsomsyn i ulike livsfasar, religiøse og kulturelle kosthaldsomsyn, og gir ein utfyllande skildringar av dei ulike kosttypane som blir nytta i helseinstitusjonar. ​

Kontakt oss

E-post: halvor@bordgleder.no
(+47) 466 59 063

E-post: Johanna@bordgleder.no
(+47) 909 47 735

Bordgleder Kinn kommune KF
Hans Blomgt. 32
6905 Florø