Tillaging av måltider
Vi kan alle bli matleie, og spesielt eldre kan slite litt med mat og matlyst. Enkle tips og triks kan hjelpe på både humør, matlyst og ikkje minst bidra til at ein ser fram til eit måltid! Det kan difor vere ein god ide å legge litt arbied i tillaging mat og måltid, for at desse skal bli litt meir innbydande.
På denne sida ynskjer vi difor å gje noken enkle tips om tillaging og oppvarming av mat og måltid.
Mat er viktig - heile livet.
Rett tillaging av mat frå Bordgleder
Rett tillaging og oppvarming er ei forutsetning for å få eit godt resultat.
Rett oppvarmingstid står merka med etikettar på alle forpakningar.
Grønnsaker og poteter kan ikkje varmast like lenge som gryterett eller saus.
Karbonader, fiskekaker o.l. kan med fordel steikes i steikepanne.
Grønnsaker kan dampast i panne med vatn og smør.
Gryter kan godt ligge og trekke lenger en angjeven tid, for at kjøttet skal mjukne.
Kjøttkaker, fiskeboller, kjøttboller kan godt trekke i sausen før servering.
Husk at vi spiser med auga først, anrett difor gjerne maten pent.
Her ser du ein tabell med enkel rettleiing.
Produkt |
Dampovn |
Steikeovn |
Grader |
Minutter |
Kor |
Supper |
X |
100° |
30 |
Varmast i kokepose |
|
Sauser |
X |
100° |
30 |
Varmast i kokepose |
|
Poteter |
X |
100° |
20 |
Varmast i kokepose |
|
Blomkål |
X |
100° |
15 |
Varmast i kokepose |
|
Surkål/rødkål |
X |
100° |
15 |
Varmast i kokepose |
|
Erter |
X |
100° |
15 |
Varmast i kokepose |
|
Gulrot |
X |
100° |
30 |
Varmast i kokepose |
|
Kålrotstappe |
X |
100° |
30 |
Varmast i kokepose |
|
Gulrotstuing/ andre stuingar |
X |
100° |
30 |
Varmast i kokepose |
|
Fiskegrateng |
X |
160° |
40 |
Ta av filmen, |
|
Dampa Fisk |
X |
100° |
15 |
Varmast i kokepose |
|
Stekt Fisk |
X |
180 |
15 |
Ta av filmen, |
|
Fiskekake/ fiskepudding |
X |
100° |
20 |
Ta av filmen, |
|
Steikt kjøt/ koteletter |
X |
160° |
20 |
Ta av filmen, |
|
Steiker |
X |
100° |
20 |
Varmast i kokepose. |
|
Pølser/salt kjøt |
X |
100° |
20 |
Varmast i kokepose. |
|
Raspeballar |
X |
100° |
60 |
Varmast i buljongvann |
|
Kjøtkaker o.l. |
X |
100° |
30 |
Varmast i kokepose. |
|
Sosekjøt/frikasse |
X |
100° |
60 |
Varmast i kokepose |
|
Gryter |
X |
100° |
60 |
Varmast i kokepose |
|
Grøter |
X |
100° |
40 |
Varmast i kokepose |
|
Enkle kaker |
180° |
10 |
Varmluftsovn |
Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten
Kosthandboka er utarbeidd av Helsedirektoratet for dei som skal produsera og servera mat i institusjonar. Handboka beskriv kosthaldsomsyn i ulike livsfasar, religiøse og kulturelle kosthaldsomsyn, og gir ein utfyllande skildringar av dei ulike kosttypane som blir nytta i helseinstitusjonar.
Kontakt oss
E-post: halvor@bordgleder.no
(+47) 466 59 063
E-post: post@bordgleder.no
(+47) 909 47 735
Bordgleder Kinn kommune KF
Hans Blomgt. 32
6905 Florø